Årsrapport 2024
Skriven av Oscar Hovstadius, Sekreterare i SFMS
Chers membres
2024 har präglats av en rad stora rubbningar i det geopolitiska läget i världen. Det fortsatta kriget i Ukraina har lett till en upprustning bland europeiska länder, där vi kunnat se ett ännu större behov av internationella samarbeten för att klara de högt ställda försvarspolitiska målsättningarna.
Statsbesöket som genomfördes av Frankrikes president Emmanuel Macron i början på året visade tydligt på den viljan som finns att fördjupa samarbetet mellan Sverige och Frankrike i en rad olika sektorer, inte minst inom försvar och säkerhet. Sverige ses som ett högteknologiskt land med stor innovationskraft, Frankrike i sin tur som en storspelare på den internationella scenen med en stor försvarsmakt och stor försvarsindustri. Sverige och Frankrike har en lång historia av försvarssamarbete och det är glädjande att se att de bilaterala avtalen som nyligen tecknats stärker våra band ytterligare.
Den enskilt största händelsen för Sveriges del är givetvis vårt inträde i den politiska och militära alliansen Nato som kommer onekligen ha en stor inverkan på det svensk-franska samarbetet inom försvarssektorn och således beröra SFMS. Detta har redan märkts av genom ett flertal besök av franska fartyg till Stockholm och utbyte med fransk trupp som varit i Sverige inom ramen för Natoövningar. Nu har Sverige tillgång till de olika strukturerna som finns i Nato och det kommer att leda till ett utökat internationellt utbyte för svenskar verksamma inom försvarssektorn. Här blir kunskaper inom det franska språket, ett av två officiella språk inom Nato, ännu viktigare för Sverige och SFMS kommer naturligtvis ha örat mot rälsen för att bevaka utvecklingen på den här fronten.
Vi har under året välkomnat en ny fransk militärattaché, Överste Sylvain Lautier, som har visat stor entusiasm för SFMS verksamhet och redan hunnit närvara på ett par SFMS evenemang. Vi ser mycket positivt på vårt fortsatta utbyte med franska ambassaden och den franska militärattachén, och vi är alla övertygade att Svensk-franska militärsällskapet är mer aktuellt och relevant än någonsin. Nedan följer en summering av de medlemsaktiviteter som genomförts under 2024.
Det är med stor glädje som vi kan berätta att 35 nya medlemmar antagits till sällskapet i år. Det är enormt roligt att se det intresset som uppenbarligen finns för svensk-franska relationer i försvarssektorn och att det programmet som SFMS levererat i år resulterat i en kraftig ökning av medlemmar. Att Sverige nu ingår i alliansen Nato och att försvaret växer så det knakar är onekligen också faktorer som spelar in i vår tillväxt. Detta ger oss som sällskap större möjlighet att ordna kvalitativa evenemang och ger ytterligare bränsle på styrelsens eld att arbeta vidare med programmet inför 2025.
Vi välkomnar särskilt de medlemmar som anslutit sig till oss under 2024 och ser fram emot att ses under 2025!
I början av juni deltog Svensk-Franska Militärsällskapet i ett event anordnat av Les Jeunes IHEDN och Säkerhets och Försvarsföretagen (SOFF) i Stockholm. Svensk-Franska Militärsällskapet var representerat om än i olika roller av ordföranden och sekreteraren. Jakob Gille, SFMS ordförande deltog som talare med sin erfarenhet av svenskt totalförsvar (såväl som dess franska motsvarighet) och Johannes Breitholtz, SFMS sekreterare deltog som representant för Försvarsstabens strategiska avdelning. Andra deltagare vid sidan av talare, representanter och åhörare från Les Jeunes IHEDN och SOFF utgjordes av representant för Thales Johan Rosén samt den franska försvarsattachén Jerôme Chevalier.
Efter inledningsanföranden från var och en så deltog Jakob Gille, Johannes Breitholtz och Jerôme Chevalier en rundabordsdiskussion kring huvudämnet. Eventet var ett utmärkt exempel på hur SFMS tillsammans med Les Jeunes IHEDN kan skapa partnerskap som stärker båda föreningar samtidigt som vi kan nå en bredare publik. Att knyta banden närmre såväl försvarsföretagen som den franska ambassaden öppnar också för fler spännande aktiviteter i framtiden.
Jerôme Chevalier delade med sig av Frankrikes syn på försvars och industrisamarbeten, Johannes Breitholtz delade med sig av Försvarsstaben syn på försvarssamarbeten och Jakob Gille redogjorde för svenskt totalförsvar och potentialen för samarbeten – samtliga i ett Svensk/Franskt-EU-Nato perspektiv.
Under året har SFMS fått inbjudan från franska flottan att få besöka deras fartyg som förtöjt i Stockholm. Fartygsbesöken är generellt aktiviteter som lockar många medlemmar och det har varit stor uppslutning på besöken. Den 22 september besökte ett 20-tal från SFMS det franska örlogsfartyget i Frihamnen. En kunnig guide berättade om fartygets historia, uppgifter och spännande uppdrag.
Det är ett privilegium att få en officiell inbjudan till dessa fartyg, något som är väldigt unikt för SFMS och givetvis något vi är mycket stolta över. Nu när Natoverksamheten tar fart för svensk del ser vi att dessa fartygsbesök kommer att öka och ser fram emot nya tillfällen att kliva ombord franska fartyg under 2025.
I november anordnade Lincoln (franskt företag med kontor i Stockholm) tillsammans med svensk-franska militärsällskapet en industrikväll, i syfte att diskutera frågor rörande det strategiska partnerskapet mellan Sverige och Frankrike med fokus på rekrytering och bemanning i en Natokontext. I de anrika lokalerna på militärsällskapet fans ett flertal distingerade gäster närvarade, bland annat den franska Översten Erwan Henault, attaché för inre säkerhet (Attaché de sécurité intérieure pour les pays nordiques) som ramade in kvällen med ett tal om vikten av det svensk-franska samarbetet inom försvar och säkerhetssektorn.
Med ett glas champagne i handen kunde deltagarna sätta sig i hörsalen för att lyssna på en paneldebatt med representanter från SOFF (Säkerhet och försvarsföretagen), SAAB och Thales där det diskuterades bland annat rekrytering av ingenjörer, hur man underlättar internationella rekryteringar och hur man främjar bilaterala relationer för att underlätta kompetensförsörjning.
Panelen fick svara på frågor från auditoriet. I publiken satt representanter för olika försvarsföretag som fick möjlighet att adressera problem som upplevs över hela försvarssektorn.
Detta var ett nytt koncept för svensk-franska militärsällskapet, där vi i samarbete med både svenska och franska försvarsföretag bjuder in till en nätverksträff. Många företag visade stort intresse av att få närvara och deltagarna var synnerligen nöjda med kvällen.
Kanske mest givande var de informella samtalen som fördes i mässen, av både professionell och social karaktär.
Ett särskilt tack till Sophie Maillard från Lincoln och Jakob Gille, ordförande SFMS, för att de ordnade med eventet.
Även mindre aktiviteter förtjänar att nämnas. Ett tiotal medlemmar fick möjlighet att lyssna på en mycket intressant berättelse av våra medlemmar Klas Lindström och Carl-Johan Engström som är reservofficerare och hade möjlighet att delta i en stabsutbildning på ESORSEM (École supérieure des officiers de réserve spécialistes d’état-major) som är en del av École Militaire i Paris. Här fick åhörarna en intressant inblick i hur franska armén bedriver stabsutbildning och de kulturella skillnaderna kopplat till den militära pedagogiken.
Under året har även ett par AWn genomförts på restaurang Balzac. Här har medlemmarna en möjlighet att umgås under trevliga former och samtidigt kunna upptäcka det franska köket. Vidare har några AWn samkörts med IHEDN (Institut des hautes études de défense nationale) svenska avdelning som till största del består av unga fransmän verksamma i försvarssektorn och bosatta i Sverige. För oss frankofiler med försvarsintresse är detta ett högst relevant samarbete och något vi ser fram emot att utveckla under 2025.
Vår årliga beaujolais nouveau är alltid en av programmets höjdpunkter, och särskilt roligt i år var det stora antalet franska officerare och soldater, inbjudna av den franska militärattachén, som var på en Natoövning i Sverige och kunde delge sina erfarenhet av Natosamarbetet och deras syn på det svensk-franska militära utbytet framgent.
Med sällskapets medlemmar, franska officerare och gäster till franska ambassaden blev vi runt 80 personer som kunde ta del av detta franskinspirerade samkväm. Efter att ha rundat lokalerna några gånger och överhört samtal, både på svenska och på franska, berördes allt från europeisk säkerhetspolitik till nyupptäckta franska vinsorter (vad annars!?).
Vi tackar franska ambassaden för sitt bidrag till årets beaujolais nouveau i form utav vin och ostar och för att de ännu en gång visar sin tydliga vilja att främja de svensk-franska relationerna. Vi ser redan fram emot nästa års beaujolais nouveau tillsammans med ambassaden!
I år erbjöds våra medlemmar möjligheten att tillbringa första helgen i oktober i Paris med SFMS, äntligen! Ett tiotal taggade medlemmar begav sig till Paris torsdag 3e oktober för att genomföra ett fullspäckat program, där bland annat besök till försvarsföretag, svenska ambassaden i Paris, armémuseum och jazzkonsert stod på schemat.
”Truppen” förlades på anrika Cercle National des Armées, centralt beläget i 8e arrondissement, där man kunde njuta av den militära anknytningen och den fina mässmiljön. Även några franska generaler syntes på frukosten.
Cercle National des Armées har sedan 1927 varit en plats för officerare att samlas och umgås. Både hotell, restaurang och mäss finns.
.
På fredagen var det dags för besök till försvarsindustrin. I år hade vi fått möjlighet att besöka SAAB:s kontor i Paris och franska försvarsjätten Thales fabrik och showroom. För våra medlemmar, som var alla verksamma inom försvarssektorn, var det en naturlig gränsyta och mycket intressant att få en insikt i den franska försvarsindustrin och deras utmaningar framgent. Särskilt intressant var det att få höra deras syn på det svensk-franska samarbetet inom exempelvis materielförsörjning och teknikutveckling.
Truppen fick en mycket intressant duvning i SAAB:s verksamhet i Frankrike och de utmaningar som finns med att etablera sig på den franska marknaden, som kan upplevas som något protektionistisk. Mycket intressant att få en inblick i Sveriges kanske främsta försvarsföretag och hur de arbetar i Frankrike, en enorm relevans för SFMS och våra medlemmar.
Efter morgonens träff med SAAB var det dags att ta sig vidare till Thales stora fabrik, beläget i förorten Gennevilliers. Efter tunnelbana och buss kom vi fram till en pampig inramning, där svenska flaggan hissades och vi togs emot av flera seniora befattningshavare på Thales som var väldigt taggade på att visa oss runt.
Efter den obligatoriska fotograferingen framför svenska fanan och ”Le tricolore” tillsammans med personalen från Thales var det snabba ryck in på Thales egna restaurang. Restaurangen höll mycket hög klass och truppen hade möjlighet att utspisa en trerätters med tillhörande vinpaket. Här kunde frankofilerna i gruppen (läs alla!) njuta av en kulinarisk upplevelse signerad franskt försvarsföretag. I sann militäranda säkerställdes alltså truppens stridsvärde och det var bedömt mycket högt!
Efter lunchen genomfördes genomgångar på Thales olika materielsystem, främst sambandsutrustning och ledningsstödsystem. Här fick truppen en större förståelse för Thales produktportfölj och deras produktutveckling inom ledningsmateriel. Särskilt intressant var diskussioner kring interoperabilitet inom ett Natosammanhang, och hur samtliga vapengrenar ska kunna kommunicera med internationella partners som kommer att utgöra sidoförband.
Efter de olika genomgångarna och efterföljande frågestund var det dags att bege sig in mot stan igen och till svenska ambassaden, där Överste Malin Persson, försvarsattaché i Paris, stod som värd.
Efter att delegationen hade orienterat sig igenom den parisiska kollektivtrafiken kom vi fram till svenska ambassaden i 7e arrondissement och snabbt in i försvarsattachéns del av huset. Väl där fick vi möjlighet att höja stridsvärdet med en kopp svenskt bryggkaffe (eventuella spår av hemlängtan kunde därmed fås bort!) och lyssna till två väldigt intressanta presentationer av militärattachén Öv Malin Persson och sin ställföreträdare Övlt Jonny Ericsson.
Det huvudsakliga temat som attachén berörde var hennes primära uppgifter i Frankrike som attaché, det svensk-franska militära samarbetet, både utifrån en operativ och strategisk synvinkel och lite allmänt rörande de utmaningar som Frankrike står inför, politiskt och säkerhetsmässigt. Vi fick sedan en presentation av Övlt Jonny Ericsson, väl insatt i de olika insatser och operationer i Sahel som Frankrike varit involverade och redogjorde för oss det senaste kring läget i Sahel och vilka konsekvenser det kan få för europeisk säkerhet.
Diskussionerna på ambassaden var mycket intressanta och det blev en mängd frågor efter genomgången. Vi var nog alla överens om att vi hade kunnat sitta ett par timmar till med attachén och att de här timmarna var enormt relevanta för svensk-franska militärsällskapet och vår kärnverksamhet, främja svensk-franska relationer i försvarssektorn. Besöket avslutades med en bild framför ”Ambassade de Suède” och tre kronorna.
Efter besöket på svenska ambassaden blev det en kort promenad till café des officiers vid école militiare där vi tog plats på deras uteservering och tog en drink i väntan på middagen. Här fick vi sällskap av årets svenska elev (från Högre Officersprogrammet på försvarshögskolan) som genomför ett utbyte på École Militaire. Den tydliga försvarskopplingen som präglar SFMS verksamhet och då även denna Parisresa fortsatte in på kvällen där vi på restaurangen fick besök av representanter från École Militaire som kunde prata med de officerare i truppen om de utbytesmöjligheter som finns. Efter det mycket uppskattade restaurangbesöket var det fritt fram att upptäcka nattlivet i Paris om man så ville.
Lördagen gick i kulturens tecken, där första stoppet var muséet Les Invalides där medlemmarna fick möjlighet att besöka monument och museum för att förkovra sig i fransk militärhistoria. De medlemmarna med giltiga försvarsmaktslegitimationer kom in gratis dessutom! Ett otroligt välplanerat museum med mängder av intressanta föremål och läsning om Frankrikes rika militärhistoria, man hade kunnat tillbringa en hel dag på Les Invalides.
Solen sken och det varma vädret bidrog till en mycket trevlig lördag. Efter besöket på Les Invalides hade gruppen egen tid att turista på egen hand, nästa tid och plats var kl 20:00 på jazzklubben ”Le Bal Blomet”. En trång men mysig jazzklubb med skön stämning och fantastiska musiker, som också var sista programpunkten och resans avslut.
Söndagen var en fri dag att disponera som man ville, några i gruppen avvecklade sig tidigt för att ta sig till flygplatsen och hem, andra var kvar och genomförde egen verksamhet.
Reseledaren Oscar Hovstadius reflekterar kring resan och var särskilt nöjd med den interaktionen mellan SFMS och försvarsföretagen. ”Det är viktigt att de företagen som bjuder in känner att de också får något ut av mötet, och våra medlemmar visade stort intresse och engagemang och ställde relevanta och tankeväckande frågor. Vi vill vårda och utveckla våra relationer med fransk försvarsindustri och detta var ett utmärkt sätt att bygga vidare på vårt kontaktnät”. Utvärderingarna från deltagarna har varit mycket positiva och styrelsen ser fram emot att planera in nästa års resa!
Vi har under året genomfört ett program med stor variation och förhållandevis många aktiviteter. Det är givetvis också glädjande att se en tillströmning av medlemsansökningar som inkommit under året och visar på att sällskapet lever och frodas. Styrelsen ser fram emot att fortsätta planera verksamheten för 2025 och återse våra medlemmar, både gamla och nya, på kommande aktiviteter!
À l’année prochaine!